The Australian Shepherd Club of America

ASCA-standard

Australian Shepherd

Tekst er oversatt fra asca.org:

En «aussie» er en middels stor gjeterhund av Amerikansk opprinnelse. Aussien er velbalansert, kort rektangulær med middels beinstamme. Den er oppmerksom og livlig, smidig, kraftig og muskuløs uten å være grov. Pels av moderat lengde og strihet som kan være slett eller lett bølget. Det er viktig at pelsen er motstandsdyktig mot vær og klima.

Det som vekker veldig stor oppmerksomhet hos Aussien er at den kan fåes i 4 forskjellige fargekombinasjoner: red merle, blue Merle, black tricolor og red tricolor alle med eller uten hvite tegninger og/eller tan-tegninger. Ingen farge foretrekkes framfor den andre. Hvit er akseptert som delvis eller hel halsekrave men må ikke nå lenger en til manken, samt bryst, ben, kjeve, bliss. Hvit i hodet skal ikke dominere, øynene må være omgitt av farge og pigment. Merle-fargede hunder blir mørkere med alderen.

Med sine spenstige og harmoniske bevegelser er den en utmerket gjeterhund, og anvendes til å gjete alt fra ender til kveg. Foruten å være en god arbeidshund er også aussien et glimrende familiemedlem. Den skal være velbalansert, noe lengre en høy av middels størrelse. Hannhundens kropp skal ha en maskulin framtoning uten at den skal være for grov. Tispene skal gi ett feminint inntrykk uten å være spinkel. Rasen skal være oppmerksom og livlig, smidig, solid og muskuløs uten å være klumpete. Man skal imidlertid være klar over at Aussien kan være noe reservert ovenfor fremmede.

Rasen har et sterkt territorial instinkt, og opptrer ofte beskyttende ovenfor eiere og eiendom. Den har imidlertid et meget godt gemytt og er sjelden kranglete. Aussien ble utviklet som en farm- og ranch hund, ikke bare for å gjete men også som en kamerat og vakthund for familien og familiens eiendeler. Aussien har en enorm kraft og kan arbeide hele dagen. Aussien er en pågående og autoritær arbeids hund, som likevel kan være nesten rørende myk mot lam eller ender.

En aussie krever en spesiell eier. Dens lojalitet, karakter og humoristiske sans plasserer aussien i en klasse for seg selv! Aussien er perfekt for deg som ønsker en lett-trent, allsidig og supersmart hund som kan leke og arbeide hele dagen. Dersom du har tid og anledning til å ha en Aussie, så vil den ikke skuffe deg.

Australian Shepherd er den eneste farm – og ranch hunden utviklet i Amerika. Til tross for navnet så er ikke Aussien en Australsk rase. Men anene kan spores til fårehunder, og mange av dem kom fra Australia. Gjetere på vest kysten var kjent for å ha små blå hunder med stumphaler. På slutten av 1800 tallet og på starten av 1900 ble det importert sauer fra Frankrike, Spania, England, New Zealand og Australia – og med sauene kom også gjetere med sine gjeterhunder. Vest i Amerika representerte gjeterne med sine små blå hunder det samme for gjeting som Skotten med Collien i Storbritannia.
Siden hundene også utmerket seg som kveg gjetere så var de ideelle for arbeidet på farmer og rancher.

Aussien har hatt mange bruksområder. Som farm og ranch hunder så trengtes det en aktiv hund som var lett å trene. Hengivenheten til familien gjorde den og til en perfekt kombinert hund som både kunne arbeide på gården, være være vakthund og familiehund.
I senere tid har aussiens talenter gjort at den har utmerket seg innen redning, spor og søk, som hjelpehunder og innen de fleste grener av brukshund sport. Samtidig er de opprinnelige egenskapene som arbeidende ranch hunder blitt holdt ved like på mange rancher og farmer samt som konkurrerende gjeterhunder.

Medlemskap

HVORDAN REGISTRERE HUNDEN SIN I ASCA?
Av: Hans-Kristian Halmrast

Nå som mange har fått øynene opp for at vi faktisk har gjetehunder, er det en del som har lurt på hvordan man får registrert hunden sin i Australian Shepherd Club of America (ASCA), slik at man kan konkurrere i ASCA programmet.

Foreløpig så er det ingen som kjører offentlige klasser i ASCA programmet her i Norge, det nærmeste er i Sverige. Der har det fått registrert en egen klubb SWEDASC, godkjent av ASCA. De kjører prøver i ASCA programmet fra våren til høsten og har både sau, ender og kyr.

I Norge så kan man fortsatt kun konkurrere i det NKK godkjente gjeterprogrammet som er skreddersydd for Border Collie. Man trenger IKKE være medlem av ASCA eller SWEDASC for å konkurrere, men man får da heller ingen titler til stamtavlen.

Medlemskap i ASCA koster 10$ for ett år og det koster 10$ å registrere en hund. Man trenger kun å melde seg inn for ett år for å registrere seg i systemet. Altså for å registrere en hund koster det totalt 20$, to hunder 30$,osv.

Man fyller ut et skjema som ligger på asca.org som sendes per brev til ASCA i USA. Husk å legg ved kopi av stamtavle, hvis man ønsker dette registrert samtidig. Man får så papirer tilbake med ett registreringsnummer etter to-tre uker.

Lykke til med registreringen og gjetingen.

Kilder: www.swedasc.se og www.asca.org

ASCA har også konkurranser i agility, lydighet og rallylydighet.