Kreativ Lydighet

Tekst av: Terese Eggen

Hei, alle heldige Aussie-eiere!

Jeg er blitt forespurt om jeg vil fortelle litt om kreativ lydighet og hva det innebærer. Det vil jeg selvsagt mer enn gjerne, da jeg har et ønske om at flest mulig skal bli nysgjerrig på denne herlige hundesporten og bidra til at den vokser seg stor (eller i alle fall større) også her i Norge!

Jeg vil hovedsakelig fortelle om Freestyle i dette innlegget, og kan eventuelt følge opp med et innlegg rettet mot Heelwork to Music senere. Ønsket er å formidle hva et freestyle program bør inneholde og hva som vektlegges i en konkurranse, spesielt nå som  ASKN arrangerer Jubileumsfreestyle!! Dette arrangeres som er en uoffisiell online konkurranse. Konkurransen bedømmes av to godkjente dommere i kreativ lydighet, og du får en dermed en kjempe flott mulighet til å få en tilbakemelding på hvor dere står, få en veiledning om programmet og kanskje den feedbacken og motivasjonen du trenger for å føle deg trygg og inspirert til å fortsette med denne morsomme og engasjerende formen for hundetrening. Dette er både en påminnelse- og en oppfordring til å melde på konkurransen, som bare koster deg 50 kroner (!) og du har tid på deg til å trene helt frem til senest 20. August!

Kreativ lydighet består altså av to separate grener og konkurranse former, Freestyle (FS) og Heelwork to Music (HTM). Fokus for begge grenene er at det skal være show, utstråling og glede og gi føreren mulighet til å vise et utformet program bestående av triks, lydighet og andre øvelser satt sammen til musikk. Sporten skal gi mulighet til å ta vare på de individuelle egenskapene hos hunden og samtidig vise et resultat av positiv hundetrening der treningsglede, kontakt, iver, presisjon og samarbeide er i fokus. Grunntanken er at sporten skal være artig og utviklende for både hund og fører! Hovedforskjellen på Freestyle og Heelwork to Music er at du i et FS-program står fritt til hvaprogrammet skal inneholde, mens et HTM-program hovedsakelig skal bestå av fotarbeid hvor hunden jobber tett på føreren i ti ulike posisjoner, satt sammen til et helhetlig program som passer til valgt musikk. 

Jeg tror vi har lett for å tenke for vanskelig, med utgangspunkt i videoer vi har sett på for eksempel Youtube, hvor det ofte er av utøvere som har deltatt i verdensmesterskap, crufts og lignende. Men å starte i Freestyle i klasse 1 er noe ganske annet. Et kort og enkelt program som flyter godt vil belønnes bedre enn et lengre program med flere øvelser, men som har dårligere flyt og mer usikkerhet i utførelsen. Mellom 3 og 6 triks er passe for et klasse 1 program. 

«FIN FREESTYLE SIES Å VÆRE EN SKAPENDE UTFØRELSE
AV KUNSTNERISK DANS MED HUNDEN SOM MIDTPUNKT»

I lydighetskonkurranser sidestilles høyt tempo og presisjon med høy poengsum – i freestyle er ikke dette viktig. Viktig er derimot kreativitet og utstråling i tillegg til vanskelighetsgrad og flyt i programmet. I hvor stor grad dette lykkes avhenger av førers evne til å sette en passende koreografi og velge riktig musikk. Et freestyle program inneholder vanligvis forskjellige varianter av fri ved fot, diverse snurre bevegelser, rygging og hopp i ulike varianter. Noen basis øvelser bør være med, men det beste med freestyle er friheten til å velge øvelsesrepertoar og rekkefølge selv. Resultatet skal bli morsomt, elegant eller røre publikum på annen måte. Ønsket om å få inn så mange øvelser som mulig bør aldri bli viktigere enn tolkningen av musikken. En viss grad av sjarm & showkvalitet bør være tilstede, men det blir ikke forventet stor «performance» i klasse 1. Men dersom det forekommer – vil det belønnes rikelig!! I klasse 1 skal programmet vare i minimum 1 – maximum 2 ½ minutter. Du har sikkert allerede lært hunden noen triks som du kan bruke som utgangspunkt. Du kan gjenta samme triks flere ganger i programmet, det er viktigere at dere har fine overganger og en god flyt, enn at det bare blir som en «oppramsing/demonstrasjon» av ulike triks.

Det kan være et rent danseprogram, men man velger seg gjerne et tema som blir en «rød tråd» gjennom hele fremførelsen. Tema kan være nær sagt det meste, men eksempelvis en klovn, en bonde, tryllekunstner, en kjent barnevise, fra en musikal, ta utgangspunkt i en høytid, bursdagsfeiring, folk og røvere, kaptein sabeltann og så videre til det uendelige. Du står fritt når det gjelder valg av sang, men dersom den har et åpenbart tema bør dette understrekes med et passende «kostyme». Det vil si et passende antrekk for å fremheve musikkens tema og fortolkning. Det er viktig å moderere slik at du ikke tar fokuset vekk fra hunden. Hundene skal være nakne, eller kan maks ha på seg et enkelt dekorert halsbånd. Du velger selv om du vil ha med deg en eller flere rekvisitter inn i ringen. NB! Du får kort tid til å plassere rekvisittene, og du får kun gå inn i ringen og plassere de ut én gang, det betyr at du må få med deg alt på en tur. Har du med deg rekvisitt i ringen, vil dommeren vurdere hvor godt innarbeidet den er i programmet. Sørg for at den den/de underbygger temaet i programmet ditt, og at hver rekvisitt gjerne brukes mer enn én gang. I høyere klasser må de gjerne brukes på flere ulike måter også. En rekvisitt kan være nesten hva som helst, for eksempel en tryllestav, julegaver, julenisse, en krakk, en hatt, et sirkustelt, en båt, et hus, barnevogn, en dyrefigur, et speil – fantasien har nærmest ingen begrensninger!

I Freestyle blir du bedømt ut ifra tre kategorier:

📌 Utførelse
 … er kort sagt det som skjer i ringen den dagen! Hvor godt samarbeider hund og fører, hvor oppmerksom er hunden på førers signaler (og fører på hundens), utføres programmet uten synlige feil og avbrudd, er fokus rettet mot hund  eller fører? Er kommandoene diskrete eller forstyrrer de helhets inntrykket? Og hvor stor showkvalitet er det? Både hund og fører bør vise at de liker å opptre og å vise frem det programmet de har laget. Enhver dommer lar seg påvirke av et smil, og en ekvipasje som utstråler glede og selvtillit vil få uttelling for det i denne kategorien.

📌 Innhold og vanskelighetsgrad
… er kort sagt den tekniske kvaliteten, og det som var planlagt å utføre. Her bedømmes koreografien av programmet, hvor vanskelig er den, hvor mye innhold er det, hvor godt er øvelsene satt sammen og hvordan brukes ringen? Et FS-program bør ikke inneholde mer enn 25% Heelwork posisjoner. Posisjoner og triks skal gå flytende over i hverandre uten stopp. Programmet er satt sammen slik at det passer hunden og dens bevegelses mønster. 

📌 Musikk og fortolkning
Fortolkning av musikken er en vesentlig del i kreativ lydighet! Det er det som gjør at det utførte programmet passer bedre til den valgte musikken enn til annen musikk. Det er viktig å velge musikk som passer hundens tempo, bevegelsesmønster og utstråling, og slik at hundens bevegelser, førers bevegelser og musikken passer godt sammen. Tydelige skifter i musikken bør markeres på en eller annen måte, eksempelvis ved tydelige rytmeendringer, økt bruk av instrumenter, osv. Du står fritt til å redigere musikken din og for eksempel legge til lydeffekter som regnvær, gråt eller kysselyd og lignende, for å markere et moment eller poeng. 

❗ Dette er verdt å merke seg, og gjelder for samtlige klasser i Freestyle og Heelwork to Music;

Sikkerhet, og at det skal være trygt for hunden å utføre alle øvelsene vektlegges særdeles i kreativ lydighet. Så styr unna halsbrekkende stunts eller triks som på noen måte utsetter hunden for en eller annen risiko for å falle ned, slå seg eller skade seg på noen slags måte! Spektakulære øvelser, selv om de blir korrekt utført i konkurransen, vil altså ikke gi deg ekstra poeng – i noen tilfeller heller tvert imot.

Aussie & Freestyle

Ja, hva gjør at «vår» rase utmerker seg som meget velegnet for kreativ lydighet? I utgangspunktet mener jeg at Kreativ Lydighet og kanskje spesielt Freestyle er den hundesporten som best ivaretar spekteret av raser, siden du står fritt til å koordinere og spesial tilpasse programmet til nettopp den hunden du har – helt uavhengig av rase. Det finnes likevel noen egenskaper som er fordelaktige hos noen raser fremfor andre, deriblant Australian Shepherd. Det åpenbare, som er aussien’s kapasitet, høye arbeidsmoral og positive læringsevne, og ved bruk av riktig trenings metoder vil samspill, fokus og samarbeid med fører falle seg naturlig for en aussie, for et gjennomsnittlig og friskt individ i normalt god kondisjon. Og selvsagt innbefatter dette flere raser enn aussie, men rent størrelsesmessig passer den perfekt til sporten, og rent fysisk og anatomisk har den få eller ingen begrensninger for hvilke triks og momenter den kan utføre. Tunge hunderaser som Sankt Bernard eller Leonberger vil naturligvis ha utfordringer med å utføre enkelte triks med jevn og fin flyt eller med sikkerhet i mente, deriblant slalåm mellom bena eller å stå på to ben. En aussie blir mer en «all-rounder» og kan like gjerne ha et raskt program som krever mye fart, spenst og smidighet, like gjerne som et rolig program med høy presisjon, stil og eleganse. 

Rasens kanskje eneste ulempe i denne sammenheng, og som bør hensynas ved valg av musikk og program, er at terskelen for lyd kan være lavere for enkelte hunderaser enn andre, deriblant en ivrig aussie med i overkant mye arbeidslyst.  Sørg for å lage et program som er enkelt nok, slik at hunden får en mestringsfølelse og unngår å føle frustrasjon og stress på grunn av for høye krav. Har du en hund som trenger et helt rolig program – så lag et helt rolig program, ihvertfall til å begynne med! Løpe, hoppe og sprette kan den alltids gjøre senere. Du blir ikke trukket veldig mye for lyd i klasse 1, med mindre det er dominerende i store deler av programmet, og virker sjenerende og forstyrrende. I klasse 2 er det ikke ønskelig med lyd og i klasse 3 og i større mesterskap skal det ikke være lyd, så det er mye bedre å være bevisst på dette når du starter treningen så slipper du å bruke haugevis av tid på å kanskje klare å trene det bort senere. Og er det en ting som er sikkert når det gjelder lyd som har fått utvikle seg – er at det eskalerer! Bjeffing er gjerne også inngangsporten til andre stress relaterte (overslags-) handlinger som nafsing etter hender, hoppe opp på fører, bite fører i skinka og lignende.

En ting er at det ikke ser kjempepent ut, men det er også utrolig vanskelig å få det til å se ut som en planlagt og naturlig del av koreografien. Avlæring av noe vi ikke ønsker tar mange ganger så lang tid som innlæring av det vi ønsker. Stress er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men avhenger av hvor stor grad det påvirker hunden negativt og hvor godt vi klarer å kontrollere det. En hund som ligger i for høyt stressnivå vil kunne få trekk, selv om den presterer bra. Det å sende hunden vekk fra fører og for eksempel løpe i store sirkler vil være enklere å få blant annet aussie og andre gjeterhund raser til å utføre, enn mange av selskapshund rasene som ikke opprinnelig har bruksområder hvor samarbeid med fører på avstand er en naturlig arbeidsoppgave.

Fordi sporten ikke har vokst seg kjempe stor i vårt langstrakte land og antall aktive utøvere er relativt lavt, blir nødvendigvis ikke antall ekvipasjer med Austrailian Shepherd kjempe høyt heller. Noen kommer og noen går, men så lenge jeg har fulgt med på sporten, så har aussie alltid vært representert blant norske utøvere, fordelt på alle klassene og i begge grener. Av en eller annen grunn er kreativ lydighet enormt mye større bare vi beveger oss til Sverige, og antallet aktive utøvere er mangedoblet. Da ser man også at fort at aussien blir mer tallrik og utmerker seg gjerne også i større mesterskap. Alt i alt er det vanskelig å finne noe som begrenser aussien i å utfolde seg nesten akkurat slik du ønsker, og jeg håper du vil gi deg selv og hunden din den fine opplevelsen det er å utvikle seg sammen i et Freestyle- eller Heelwork to Music-program, uansett hvordan eller hva du vil bruke det til. Det vil gjøre din aussie glad og tilfreds og få dekket mye av dens store behov for mental aktivisering.

Med dette ønsker jeg alle aussieeiere lykke til med å fordype deg videre innen sporten, hiv dere rundt og kast dere uti en avveksling- og morsom aktivitet sammen med hunden(e) deres og la oss vise brukervennligheten, mangfoldet og hva en AUSTRALIAN SHEPHERD ER GOD FOR!!!!!!

😊 LYKKE TIL ALLE SOM MELDER PÅ ONLINE KONKURRANSEN 😊

Hvis det skulle være noe du lurer på om Freestyle eller Kreativ Lydighet er du aller hjerteligst velkommen til å kontakte meg på Facebook, så skal jeg gjøre mitt ytterste for å oppklare det du måtte ha av spørsmål. Kan ikke jeg svare, så skal jeg finne noen som kan det.

Oppfordrer også til å se på hjemmesiden til Norsk Freestyleforening, der finner du også link til mange videoer av Freestyle program fra klasse 1 og oppover. Følg med på termin lista og kanskje du får til å komme på et stevne og se hvor gøy vi har det sammen med hundene våre og sammen som utøvere. Freestyle miljøet kan nemlig ikke beskrives – det må oppleves!!!!! 😊

Categories:

Tags:

No responses yet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Velkommen til Australian Shepherd Klubb Norge sin hjemmeside. ASKN er raseklubben for Australian Shepherd i Norge. Her vil du finne siste nytt av info og arrangementer, samt informasjon om rasen, oppdrettere, valpekull osv.